Roton Music

Puterea focului în ziua lui Ivan Kupala

În mod tradițional, ziua lui Ivan Kupala a marcat mijlocul verii și a fost sărbătorită pe 7 iulie. În noaptea acestei zile au avut loc diferite ritualuri, multe dintre ele fiind asociate cu focul, care, în opinia vechilor slavii, avea puteri magice.
Punerea focului la sărbătoarea lui Ivan Kupala a fost inițial o tradiție păgână veche. Nu au fost aprinși pentru distracție, ci pentru a-și proteja așezările. De când jumătatea zilei de vară a început să devină mai scurtă, strămoșii noștri au crezut că spiritele rele pot profita de acest lucru și pot trimite nenorociri și dezastre oamenilor, casei și vitelor lor. Focul, aprins în noaptea dinaintea lui Ivan Kupala, avea puterea de a dispersa spiritele rele și de a proteja casele.
Nu numai pentru a proteja lumea lumii interlope, focurile au fost construite pe Ivan Kupala. Ceremonia principală a nopții festive a sărit peste focuri. Barbatii, femeile si copiii au dus dansuri intunecate in jurul focurilor de tabara, insotite de cantat. Cel care a venit, a alergat până la foc și a sărit. Se credea că o persoană care a sărit peste un foc a fost curățată de tot răul. Și sărind exact de trei ori, ați putea asigura fericirea și bunăstarea în anul care vine. Un semn special a fost pentru iubitori. Dacă un cuplu a sărit peste un foc, ținând mâinile, sa considerat că dragostea lor a ținut focul împreună și nimeni și nimic nu le-ar putea separa vreodată.
Cu toate acestea, au fost semne proaste despre foc. Dacă o persoană se împiedică în timp ce sărind - acest eșec a promis întregul an următor. Dacă omul de sărituri a reușit să facă un foc, era de așteptat să fie divizat în familie. Să nu sari peste foc a fost considerat cel mai rău semn - la urma urmei, o persoană nu a fost eliminată de negativul acumulat în cursul anului. O astfel de persoană a fost condamnată la boală și nenorocire pe tot parcursul anului.
Totuși, focul avea o putere mai pozitivă și chiar miraculoasă. Slavii credeau că ar putea să se vindece de diverse boli și afecțiuni. De exemplu, dacă un copil era adesea bolnav într-o familie, părinții ar fi trebuit să ardă cămașa persoanei bolnave în foc în noaptea precedentă sărbătorii lui Ivan Kupala. Potrivit credinței, focul ardea boala, iar sănătatea se va întoarce la copil. De asemenea, femeile infertile au sărit peste foc, în speranța că după aceea ar putea concepe un copil.
Focul în opinia slavilor era o forță vie care putea avea un impact grav asupra vieții oamenilor obișnuiți. Vacanța lui Ivan Kupala nu este depășită și există astăzi, astfel încât să puteți verifica cu ușurință puterea antică a focului și credințele strămoșilor în noaptea de 6-7 iulie. irtces.com

← Inapoi