Roton Music

Biopsie pleurală

definiție
Pleura este o membrană care leagă plămânii și cavitatea toracică. Biopsia pleurală este îndepărtarea țesutului pleural pentru examinare și posibila diagnosticare.
numire
O biopsie pleurală este efectuată pentru a diferenția bolile benigne (neclasice) și maligne, pentru a diagnostica bolile virale, fungice sau parazitare și pentru a identifica o afecțiune numită boală vasculară colagenă a pleurei.
Măsuri de siguranță
Deoarece biopsia pleurală, în special biopsia pleurală deschisă, este o procedură invazivă, aceasta nu este recomandată pacienților cu hemoragii severe.
descriere
O biopsie pleurală este prescrisă de obicei atunci când un lichid pleural obținut printr-o altă procedură, denumită toracenteză (aspirația fluidului pleural), implică infecții, semne de cancer sau tuberculoză. Cu toate acestea, această procedură are cel mai mare succes în diagnosticarea tuberculozei pleurale (cu sensibilitate de până la 75%) și nu malignă pleurală (sensibilitate 40-50%). Procedura cea mai des efectuată pentru biopsia pleurală se numește percutanată (trecând prin piele prin puncție cu un ac). Această procedură poate încerca numai membrana pleurală exterioară (pleura parietală), iar dimensiunea eșantionului de țesut obținut este relativ mică. Deși acul însuși rămâne în pleura timp de mai puțin de un minut, procedura durează 30-45 de minute. Acest tip de biopsie este efectuat, de obicei, de către un medic la pat, dacă pacientul este spitalizat sau este în ambulatoriu sub anestezie locală. Procedura reală începe cu pacientul într-o poziție așezată, umeri și brațe ridicate și sprijinite. Pielea situată deasupra locului de biopsie este anesteziată și se face o mică incizie pentru a introduce acul pentru biopsie. Acest ac este introdus cu o canulă (plastic sau tub metalic) înainte de îndepărtarea lichidului. Acul interior este apoi îndepărtat și este introdus un trocar (un instrument pentru îndepărtarea fluidului din cavitate) pentru a obține un eșantion biopsic real. În timpul procedurii, se prelevează trei eșantioane separate. Apoi, aceste eșantioane sunt plasate într-o soluție fixativă și trimise la laboratorul de cercetare a țesutului (examinare histologică). Deși se utilizează mai puțin frecvent decât o biopsie a acului închis, poate fi efectuată chirurgical o biopsie pleurală deschisă, în sala de operație, atunci când este necesară o mostră de țesut mai mare. Incizia este mai mare decât cea necesară pentru o biopsie închisă, iar tubul endotraheal este introdus prin tub pentru a asigura respirația corespunzătoare în timpul procedurii. Procedura durează două-trei ore, este mai invazivă și necesită anestezie generală și spitalizare pentru una sau mai multe zile. O biopsie deschisă este uneori efectuată atunci când nu există efuziune pleurală (acumulare de fluid între straturile pleurale) sau când este necesară o vedere directă a pleurei și a plămânilor. O altă procedură, numită toracoscopie, implică o biopsie pleurală sub imagistică directă printr-un toracoscop. Această procedură este foarte precisă (sensibilitate de până la 91%) în diagnosticul bolilor pleinare atât benigne cât și maligne. tr.natashaescort.com

← Inapoi