Roton Music

Cacti și alte suculente

Aceste plante destul de ciudate, uneori fantezii, vin din acele locuri în care domnește soarele arzător, unde este fierbinte și nu există apă. Cum reușesc să trăiască și să înflorească în astfel de condiții?

Plantele stabilite în condițiile extreme ale deșertului au dezvoltat o strategie specială a deșertului sub soarele arzător, cu o lipsă de apă. Ei au format organe de colectare a umezelii cu care pot rezista la o perioadă de secetă destul de lungă. Astfel de plante, în limba specialiștilor, se numesc suculente.
Cacti în natură se găsesc numai în Lumea Nouă, dar alte suculente se răspândesc peste tot pe Pământ. Acestea aparțin unor familii diferite și sunt diferite, cum ar fi, de exemplu, "pietrele vii" miniatură nu seamănă cu familia Euphorbia. Dar toate acestea se caracterizează prin adaptarea la viața în regiuni aride. Specii cum ar fi aloe sau agave, folosiți frunzele ca acumulatoare de umiditate, în timp ce altele, cum ar fi bokarneya, au o bază îngroșată, asemănătoare sticlei.
Cactusii sunt și plante suculente, dar au unele caracteristici morfologice. Un "corp" (stem), mai mult sau mai puțin voluminos, sugerează funcția frunzelor: este cea care stochează clorofila pentru energie prin fotosinteză. În plus, multe dintre ele au piele puternică, pubescență păroasă, acoperire cu ceară și alte dispozitive pentru a proteja împotriva expunerii puternice la soare și pentru a contracara evaporarea intensă a umidității. Multe cactuși sunt în formă de minge, iar suprafața cu care respirația plantei este minimizată. O alimentare optimă a apei este asigurată de un sistem rădăcină plat, cu ramificație. La unele specii, rădăcinile tuberoase, care servesc ca depozitare a apei. Aceste frunze s-au transformat în spini sau spini, datorită cărora zona de evaporare a fost redusă și plantele au primit protecție împotriva animalelor sălbatice.
Deși spini și spini arata la fel, structura lor este diferită. Chiar și experții uneori nu pot determina cu acuratețe aceste subtilități științifice în cactuși, adică diferența dintre spini, deși mulți cactuși au spini. În general, spinii sunt frunze reduse, iar spini sunt modificări ale creșterii scoarței.
Atât cactus, cât și suculent sunt plante încântătoare. Diferite exemplare pot fi cultivate pe pervazul ferestrei într-un vas plat: în acest grup se manifestă farmecul lor irezistibil, mai ales când vă vedeți brusc florile lor înfloritoare dimineața. en.kharkovescort.com

← Inapoi